top of page
Catatan-mesyuarat-JK-1_1.jpg

CATATAN MESYUARAT JAWATANKUASA PWK ADMAR KALI PERTAMA

23hb Mei 2021

Catatan Mesyuarat JK 1
Catatan Mesyuarat JKP 2
CATATAN-MESYUARAT-JKP-2.jpg

CATATAN MESYUARAT JKP 2

19hb Sep 2020

CATATAN

MESYUARAT URUS SETIA KALI KE 2 

MAJLIS WARIS KERABAT ADMAR

Catatan-Mesyuarat-ADMAR-ke-2-2020_1.jpg
Catatan-Mesyuarat-ADMAR-ke-2-2020_2.jpg
Mesyuarat Urus Setia kali ke-2

CATATAN

MESYUARAT URUS SETIA 

MAJLIS WARIS KERABAT ADMAR

Catatan-Mesyuarat-ADMAR,-2020.jpg
Mesyuarat Urus Setia

KETETAPAN MESYUARAT PERTAMA

JK MEMBAIK PULIH RUMAH DAN TANAH PUSAKA ADMAR (Projek Taiping)

Minit-1-JK-Projek-Taiping.jpg
Rumah & Tanah Pusaka ADMAR

KETETAPAN MESYUARAT PERTAMA MAJLIS WARIS KERABAT BERKAITAN DENGAN PROJEK TAIPING

8 Feb 2020

Bilik Tun Teja, Hotel Riverside Tun Fatimah, Melaka

Jam 2:00 petang

Haji Mohd Anuar Haji Abdul Hamid (Pengerusi)

Ahli Lembaga Waris Amanah

 1. Bersetuju dengan cadangan pembangunan pusat latihan tertinggi Silat Seni Gayong Malaysia di tanah pusaka Dato’ Meor Abdul Rahman di Ayer Kuning, Taiping.  Pembangunan Fasa 1 ini adalah bertujuan untuk mencapai objektif:
   

  • mengemas dan menaik taraf rumah Allahyarham Dato’ Meor Abdul Rahman

  • menaikkan pagar keselamatan kawasan dan papan tanda

  • membina sebuah dewan (gelanggang)  untuk menjalankan kegiatan latihan dan acara silat

  • melengkapkan kemudahan tempat latihan dengan stor,  tandas, surau dan pentas

  • melengkapkan tempat latihan dengan peralatan latihan (lantai  getah, alatan latihan sasaran seperti punching bag, arm  target, dan hand target dll)
    

 2. Rumah Allahyarham akan dibaikpulih dengan mengekalkan struktur dan rupa bentuknya bagi mengekalkan sejarah dan nostalgia Dato’ Meor.  Baikpulih ini termasuklah kerja-kerja mengecat mengganti bahan binaan yang usang (atap, dinding, tiang, sistem letrik, paip air dll). Urusan ini termasuk ruang tamu, bilik, stor, dapur, tangga, tandas, perigi dan lain-lain kemudahan  yang membawa kepada konsep facelift serta mesra tetamu kepada rumah tersebut.
   

 3. Keseluruhan tanah dipagar bagi memberi keselamatan serta exclusivity.  Namun begitu disarankan supaya diadakan ruang yang mencukupi untuk meletak kenderaan kepada tetamu serta peserta kegiatan dan acara yang akan diianjurkan.  Sebuah papan kenyataan dinaikkan bagi memberi maklum kepada masyarakat umum serta komuniti Silat Seni Gayong akan kewujudan premis tersebut.
   

 4. Sebuah dewan dibangunkan dengan menyediakan kemudahan ruang kegiatan, stor, tandas dan surau.  Semua kemudahan dan peralatan yang disediakan adalah bertujuan untuk menjalankan kegiatan latihan dan acara-acara silat.  Peralatan teknikal latihan seperti alas lantai (mattress) dan latihan sasaran seperti punching bag, hand target, arm target dll disediakan
   

 5. Bagi mengendali usaha pembangunan ini, mesyuarat menerima pandangan supaya langkah-langkah yang diambil adalah mengikut dasar pengurusan berikut:
   

  1. Berasaskan status tanah dan tujuan yang dinyatakan, maka pembangunan pusat latihan adalah sesuai berkonsepkan pembangunan bersifat renovation (menaiktaraf) dengan anggaran perbelanjaan berjumlah RM 300,000-400,000.  Langkah ini akan mengurangkan kesulitan dan kerenah baik dalam isu menentukan pemilik tanah mahupun mendapat atau mengumpul modal pembangunan.  
    

  2. Pada peringkat awal tindakan yang perlu diambil ialah membaiki rumah Dato’ Meor yang sedia ada dan dalam masa yang sama menutup kawasan dengan pagar yang melindungkannya dari pandangan masyarakat ramai dalam tempoh kerja-kerja pembangunan dilaksanakan.  Sebuah notis makluman dinaikkan (work in progress) di samping sebuah papan tanda maklumat sebagai mercu tanda.
    

  3. Bagi membolehkan cadangan-cadangan pembangunan yang dinyatakan dapat dirancang dan seterusnya memulakan kutipan sumbangan (crowd funding), lakaran sempadan tanah (geran) dan cadangan struktur perlu disediakan bagi menambah yakin kepada potential funders untuk menghulur sumbangan mereka.  Sebagi permulaan pengumpulan dana akan bermula dari murid Silat Gayong  di seluruh negara, dan kemudiannya dipertingkatkan kepada bekas murid dan masyarakat yang menyokong gerakan Silat Seni Gayong (korporat dan orang perseorangan)
    

  4. Seorang arkitek (murid Gayong) dilantik membantu menyediakan lakaran yang diperlukan, berdasarkan kepada maklumat-maklumat  perihal tanah (sempadan tanah dan struktur yang sedia ada). Tuan Sheikh Syamsul Sheikh Salim dilantik untuk membantu urusan ini berdasarkan kepada pengalaman luasnya dalam projek pembangunan. Yayasan Kebajikan Gayong dilibatkan sepenuhnya dalam menguruskan kutipan/ pengendalian kewangan serta memantau pembangunan projek. 
    

  5. Sebuah jawatankuasa perlu dibentuk bagi mengendalikan urusan ini secara khusus dan berfokus dalam perkara-perkara berikut.  Jawatankuasa ini hendaklah bebas dalam melaksanakan tugasnya Jawatankuasa akan melapor kepada Yayasan KebajikanGayong sebagai badan pemantau dan pengawal dan projek:
    

   • Perolehan dan hak penggunaan tanah

   • Pengurusan kewangan

   • Pengendalian projek
     

 6. Bagi mengusahakan pembangunan pusat latihan ini, perlu terlebih dahulu ditentukan nama-nama yang didaftarkan sebagai pemilik tanah untuk mengelak kesulitan melancar dan melicinkan cadangan pembangunan yang disarankan.  Pihak pemilik tanah juga diminta untuk menyerahkan kuasa membangunkan tanah serta premis yang ada kepada badan yang dilantik. Dalam urusan ini Yayasan Kebajikan Gayong Malaysia dipersetujui supaya menjadi peneraju kepada projek pembangunan tersebut.
   

 7. Yayasan Kebajikan Gayong memberi perakuan dan jaminan kepada Majlis Waris Kerabat bahawa kesanggupan dan komitmennya untuk mengambil tanggungjawab ini adalah atas agenda semata-mata untuk menentukan bahawa usaha menjadikan tanah pusaka ini sebagai pusat latihan dan mercu tanda Silat Seni Gayong tercapai.

Projek Taiping
bottom of page