top of page

BERITA

30 Sep 2023

27 Sep 2023


Pada 2 Sep 2023 Lembaga Penasihat Waris Zuriat dan Ahli-Ahli Kehormat Waris Kerabat ADMAR telah mengadakan siri Mesyuarat P)engurusan Pertamanya di Pusat Sains Negara Kuala Lumpur. Ketetapan-0ketetapatan yang telah dibuat adalah seperti berikut. Beberapa surat pekeliling dasar telah dikeluarkan oleh Pertubuhan Waris Kerabat ADMAR Malaysia untuk dijadikan makluman, panduan dan rujukan pihak-pihak yang berkaitan:


1. Dimaklumkan bahawa Sidang ALWA yang dijadual pada hari ini telah dibatalkan kerana sidang ini tidak menjadi prioriti Waris Amanah buat sementara ini. Hj Mohd Anuar diminta untuk menumpukan pengurusan kepada hal-hal Adat dalam pelaksanaan Waris Kerabat (PWK ADMAR Malaysia). Dengan perkembangan ini sidang yang dijadualkan diganti dengan Mesyuarat Lembaga Penasihat Waris Zuriat dan Ahli-Ahli Kehormat Waris Kerabat ADMAR Malaysia


2. Hajah Fadzilah selaku Waris Mutlak Silat Seni Gayong meminta supaya Haji Mohd Anuar tidak lagi menguruskan hal pentadbiran ALWA memandangkan kerja yang dikendalikan disalahtafsir menyaingi dan bukan pelengkap bagi memantapkan pengurusan Silat Seni Gayong Malaysia. Salah tafsir ini telah memperlihat PSSGM bertindak bertentangan dan tidak menghormati peranan Waris Amanah dalam organisasi Silat Seni Gayong Malaysia.


Walaupun begitu Hj Mohd Anuar diminta kekal sebagai ALWA sehingga tamat tempoh lantikan (Disember 2024). Surat pemakluman berhubung dengan perubahan ini hendaklah dikeluarkan supaya dapat dijadikan rujukan jika berlaku konflik pentadbiran kemudiannya.


3. Sepertimana acara yang telah diadakan pada 4 Mac 2023 (Penyampaian Watikah Pengerusi MGK dan LAIK, dan Penyampaian Bengkung Gurulatih PSSGM WPKL), PSSGM telah mengeluarkan notis melarang pula ahlinya menghadiri acara pada 2 Sep 2023 (Perhimpunan Khalifah Besar dan HPCS) anjuran Waris Amanah kelolaan PWK ADMAR Malaysia).


4. Dengan ini mesyuarat menetapkan supaya surat pemakluman dikeluarkan bagi menyatakan rasa tersinggung Waris Zuriat/Waris Amanah akan tindakan yang telah diambil oleh PSSGM. Surat tersebut hendaklah juga menyatakan halangan pihak PSSGM menyandangkan mana-mana orang sehingga diberitahu kelak bermula dari 4 Mac 2023.


Implikasi penarikan sokongan kepada Silat Seni Gayong Malaysia, boleh memberi kesan kepada gugur kuasa sandang oleh penerima sedia ada di samping runtuhnya sistem adat-istiadat dan pelajaran, kerana Waris Amanah adalah pemegang kuasa adat-istiadat dan pelajaran, iaitu proksi kepada Waris Mutlak sebagai pemiliknya. Jika tiada Waris Amanah dalam sesuatu organisasi, maka tiada pendokong adat-istiadfat dan pelajaran dalam organaisasi tersebut.


5. Mesyuarat dimaklumkan bahawa pihak PWK telah mendaftar harta intelek ADMAR pada 26 Julai dan 10 Ogos 2023. Perkara-perkara yang didaftarkan ialah nama/gelaran ADMAR, Sejarah, Adat dan Pelajaran Silat Seni Gayong. Sijil-sijil pendaftaran berkenaan telah diterima dari MyIPO. Pendaftaran adalah dibawah seksyen 26B Akta Hak Cipta 1987 (Akta 332).


6. PWK hendaklah melantik seorang pengamal undang-undang yang bertauliah bagi mewakili PWK jika berlakunya perlanggaran hak cipta ADMAR oleh mana-mana pihak. Sebaiknya pegawai yang dilantik hendaklah atas penglibatan sukarela dalam kalangan murid Silat Seni Gayong.


7. PWK akan mengadakan Mesyuarat Agong Kali Ke 2 pada 29 Okt 2023 di Hotel Tun Fatimah Melaka. Bersempena dengan mesyuarat ini pihak berkenaan akan mengadakan Mesyuarat Lembaga Penasihat Waris Zuriat SSG dan Ahli-ahli Waris Kehormat admar pada 28 Okt 2023 di tempat yang sama.

24 Sept 2023


Sandang "Kegurulatihan" Silat Seni Gayong secara tradisi nya akan membawa gelaran tertentu, oleh yang demikian, sandangsSandang ini boleh ditauliahkan kepada mereka yang mencapai tahap pengalaman mengajar dalam Pelajaran Silat Seni Gayong mengikut tahap tertentu. Beberapa gelaran yang mempunyai kesamaan atau diwujudkan bersempena dengan "Sandang Khas" dan Sandang Kegurulatihan diantaranya :


Panglima Hitam Chula Sakti - pemegang sandang ini adalah perjawatan Ketua Pengarah atau Guru-Guru Utama.

Selepas Ketiadaan Mahaguru Dato' Meor Abdul Rahman, tiada sesiapa dikalangan murid Gayong yang boleh memakai "gelaran Khas"ini atau diberikan gelaran oleh mana-mana organisasi Pertubuhan Gayong aliran ADMAR. Hanya pewaris "Tali Pinggang peribadi Mahaguru" (Zuriat Mahaguru sendiri) sahaja yang layak dan boleh menyambung kuasa melantik, memberi penarafan dan menarik pengiktirafan berkaitan Ilmu serta Adat Istiadat Silat Seni Gayong ciptaan ADMAR.


Lembaga Waris Amanah Pertubuhan bukanlah pentadbir "kuasa Mahaguru" tetapi mentadbir urusan adat di peringkat pertubuhan masing- masing.


Tiada Gelaran MAHAGURU GAYONG selepas ADMAR .... namun kesambungan dan fungsi "Kuasa" Mutlak Mahaguru kekal di turunkan kepada Zuriat Mahaguru sendiri iaitu pewaris Tali Pinggang Peribadi Mahaguru Harimau Pelangi Cula Sakti Tingkatan Tujuh. Amanah Mahaguru - rujukan perlembagaan 36, Peraturan 35:3(g), ..... Kepada penerima dan pemegang gelaran Panglima Hitam Chula Sakti yang layak hendaklah datang dari cadangan Majlis Guru- guru sebelum dianugerahkan oleh MG dan LA kepada Gurulatih yang paling layak.


KEPAHLAWANAN ANAK-ANAK GAYONG


Panglima-panglima Gayong dan sejarah gelaran :


Gelaran khas untuk Anak-anak Gayong yang mempunyai bakat dan kebolehan yang tertentu. Gelaran khas merupakan satu tiupan semangat positif kepada anak-anak Gayong daripada Mahaguru Gayong.


Gelaran-gelaran pernah diberi kan oleh Mahaguru Meor Abd Rahman kepada murid yang dipilih adalah:


Panglima Hitam Chula Sakti

Gelaran Singa Malaya dan Singa Berantai diberikan kepada Cikgu Abdul Majid Mat Isa pada 1975 di Taiping, Perak.


Harimau Singa Berantai diberikan kepada Cikgu Hj Awang Daud pada 1975 Kota Sarang Semut, Kedah.


Gelaran "Kuda Gila" kepada Cikgu Buang Bahar pada 1965 di Woodland Singapura.Gelaran "Naga Bora" kepada Haji Hussein Kaslan pada 1967, woodland Singapura.


Gelaran "Kumbang Hitam" kepada cikgu Kamari Melan pada tahun 1969, Singapura.


Gelaran "Harimau Berantai" kepada Cikgu Mat Khiyar tahun 1978, Selangor.


Gelaran "Lipan Bara" kepada Cikgu Mustapa Kamal Shariff pada 1978, Selangor.


Gelaran "Lang Hitam" kepada Cikgu Fadlan pada 1978 Selangor


Pada tahun 1964, pasukan "KOMANDO GAYONG" diwujudkan oleh Mahaguru Meor Rahman, ianya adalah Skuad Khas dipersiapkan semasa negara berdepan peristiwa Konfrantasi dengan negara Indonesia dimana kempen keras media indonesia dengan tema "Ganyang Malaysia" .... beberapa murid kanan Mahaguru seramai 7 orang telah dipilih, antara nya:


1. Cikgu Abd Majid Mat Isa

2. Cikgu Awang Daud

3. Cikgu Shuib Husin

4. Cikgu Bakar Said

5. Cikgu Ismail Chik

6. Cikgu Mohd Khir

7. Cikgu Mohd Desa


Sumber: dari laman maya internet selepas saringan Lembaga Penasihat PWK ADMAR Malaysia.

Headline 1
bottom of page