top of page

PENYELARASAN TEMPUH LANTIKAN JAWATAN ADAT

16 Jan 2020

Tempuh sesuatu jawatan adat pada peringkat negeri ialah 3 tahun dan tempuh pada peringkat kebangsaan (pusat) ialah 5 tahun. Perlantikan kebelakangan ini telah mula melaksanakan dasar yang dinyatakan. Kini pengurusan LBK sedang mengendali isu pegawai-pegawai yang dilantik terdahulu dan kini sudah memegang jawatan melebehi dari tempuh yang dinyatakan.


Justeru untuk itu LBK mengambil ketetapan supaya pegawai-pegawai yang tergolong dalam kumpulan ini akan tamat tarikh perhidmatan mereka pada 31 Dis 2020. Surat lantikan akan dikeluarkan oleh pihak LBK untuk membolehkan pegawai-pegawai meneruskan perkhidmatan mereka pada penggal berikutnya. Lantikan semula ini akan dirujuk kepada Lembaga Beradat Negeri (LBN) bagi mendapat maklumat melanjutkan perkhidmatan pegawai atau mengganti yang baru dengan merujuk Badan Adat Negeri (BAN) masing-masing.


Dasar ini juga adalah terpakai kepada pemegang jawatan-jawatan adat negeri, iatu bermula dari jawatan Waris Beradat sehinggalah ke Khalifah Muda. Dalam hal ini, LBN lah yang bertanggungjawab mengeluarkan surat lantikan dan menyampaikan sijil Aku Janji kepada pegawai-pegawai yang berkaitan. Diingatkan bahawa penamatan memegang jawatan tiada kaitan dengan pengguguran sandang. Sandang yang dimiliki oleh seseorang kekal walaupun tidak lagi memegang jawatan. Mereka dibenarkan memakai sandang di acara dan di majlis adat, dan hendaklah diaturkan tempat duduk mereka dengan mengambilkira kekananan sandang.

Comments


bottom of page